Tervehtiminen ja puhuttelu

Tervehtiminen

Rokuganilaiset eivät tervehdi toisiaan sanoilla hei,heippa, moi tai mitä äijä? He käyttävät lausahdusta: “Oletteko te syöneet jo riisiä tänään?” tai “Oletteko syöneet riisiä tänään?”. Tervehdys ei ole kysymys ja siihen ei ole tapana vastata ellei taitavasti halua kutsua toista ruokailemaan kanssaan.

Esim1:
-Ashidaka Katsuo-san, oletteko syöneet riisiä tänään?

Esim2:
- Huomenta Doji Asami-sama, oletteko syöneet jo riisiä tänään?
- Huomenta Daidoji Sosuo-san, en ole vielä ehtinyt. Entä te? Haluaisitteko liittyä seuraani aterialle keskustelemaan tämän päivän tapaamisesta Daidoji Tamikon kanssa?

Kumartaminen

Kumartaminen on oikeastaan Rokuganin vastine kättelylle. On kohteliasta kumartaa tavattaessa samurai, kiitokseksi, kunnioituksesta tai yleensä hyvän tavan vuoksi. Rokuganilaiset kumartalevat siis paljon. Kumarruksen syvyys riippuu henkilön statuksesta kenelle kummarretaan. Alemmalle riittää nyökkäys ja samanarvoiselle taivutus vyötärön kohdalta n. 45-asteen kulmaan (on se tarkkaa!). Ylemmälle kumarretaan syvempään, ja jos kumarruksen kohde on reilusti ylempiarvoisempi, esim. klaanin daimyo tai keisari, mennään polvilleen ja kosketetaan otsalla maata.

Nimien käyttö puhutellessa

Samurailla on kolme nimeä mitä voidaan käyttää puhutellessa. Klaanin nimeä käytetään jos ei tiedetä samurain perhettä, tämä yleensä tapahtuu jos ei nähdä perheen tunnuksia tai samurai ei jostain syystä niitä sillä hetkellä kanna. Klaanin nimeä voidaan käyttää myös tilanteessa missä ei ole aikaa ottaa heraldiikasta kunnolla selvää, esimerkiksi taistelussa. Jos et tunnista toista samuraita mutta tiedät hänen perheensä käytät ennen virallisia esittelyjä perheen nimeä. Esittelyjen jälkeen siirrytään käyttämään koko nimeä. Pelkää etunimeä käytetään liitteineen silloin kun samurait ovat vähintään hyviä tuttuja keskenään, eikä koskaan julkisesti. Liitteet voi unohtaa vain oman puolison ja lasten kesken, jos silloinkaan.

Teitittely ja sinuttelu

Samurai teitittelee aina julkisesti tilanteesta riippumatta. Sinuttelu kuvastaa tuttavuutta, mikä on aika harvinaista Rokuganissa ja on suositeltavaa sinutella vain suljettujen ovien takana kahden kesken.

Esim1:

-Bayushi-san, olen Asahina Haruno. Oletteko syöneet jo riisiä tänään?
-Kyllä olen Asahina Haruno-san, olen Bayushi Asano. Kirsikan kukat ovat erityisen kauniita tänään.

Esim2:

-Rapu-san, tilanneraportti!
-Seppun Eido-sama, vihollinen on linnoittautunut Leijonien suurlähetystöön. Olen lähettänyt joukkoni piirittämään taloa. He eivät poistu huomaamatta.
-Erinomaista Hida-san! Kuka te olette, jotta voin kertoa hyvästä toiminnastanne komentajallenne?
-Seppun Eido-sama, olen Hida Chuai. Kiitän teitä ystävällisistä sanoistanne.

Esim3:
-Lähdettekö näin aikaisin Doji Asami-sama?
-Pahoitteluni Daidoji Kuzuwa-sama, mutta matka oli pitkä ja uuvuttava. Sallinette että vetäydyn huoneeseeni lepäämään?
-Totta kai Doji Asami-sama. Näemme taas huomenna. Hyvää yötä teille ja nukkukaa hyvin. Teille myös Daidoji Sosuo-san.
-Kuin myös Daidoji Kuzuwa-sama.
(Myöhemmin huoneistossa….)
-Mitä mieltä hovin tapahtumista tänään Sosuo-san?
-Erinomaisesti puhuttu tänään Asami-sama. Pidä silmällä Ikoma Funakia. Tapa jolla hän katsoi sinua ei ollut kovin mairitteleva ja uskon että hän juonii jotain.

Nimien liitteet

Rokuganissa käytetään liitteitä yleensä nimen perässä kunnioituksen tai sosiaalisen aseman osoitukseksi. Liitteen väärinkäyttäminen voidaan ottaa loukkauksena ja niitä voidaan tarkoituksella käyttää loukkauksena. Väärinkäytettyä liitettä pidettään mielikuvituksettomana ja tylsänä loukkauksena eikä niitä kannata viljellä tuon tuosta. Oikein ajoitettuna loukkaus voi olla kuitenkin tehokas. On täysin ymmärrettävää että toisinaan jotkut liitteet menevät sekaisin, varsinkin jos toista samuraita ei tunne kunnolla. Siksi -saman ja -sanin tapauksessa on kohteliasta korjata toista. Tämä tehdään kuitenkin vain kerran.

Liitteet

-san: Yleisin käytetty takaliite. Käytetään kun puhutaan samanarvoiselle samuraille.
-sama: Käytetään puhuttaessa arvossaan korkeammalle samuraille. Lisäksi virallisessa tilanteessa, esim. hovi, käytetään kaikista niistäkin joita normaalisti puhuteltaisiin -saneina. Kun epäilyttää käytä tätä.
-dono: Käytetään silloin kun puhujien välillä on selkeä kuilu arvossa. Kuvastaa äärimmäistä kunnioitusta ja nöyryyttä. Esim. maajussi samuraille, samurai Daimyolle ja kuka tahansa keisarille.
O-etuliite: O-etuliitettä käytetään kuten -donoa. Voidaan liittää joko perheen nimeen tai henkilön omaan nimeen, kumpaan haluaakaan kunniotuksen osoituksen liittää. Yhdistetään yleensä -sama liitteeseen. Pääasiassa käytetään henkien kanssa puhuttaessa, mutta voidaan käyttää myös puhuttaessa niille jotka ansaitsevat erityisen kunnioituksen osoituksen.
-chan: Käytetään lapsista. Voidaan käyttää myös tuttavallisessa ympäristössä nuoresta naisesta, esim. puhuttaessa oman siskon kanssa.
-kun:Käytetään yleensä puhuttaessa sosiaalisesti alempikastiselle, esim samurai heiminille. Käytetään myös puhuttaessa poikalapselle. Nainen voi käyttää tätä myös puhuttaessa miehelle joka on nuorempi tai samanikäinen sekä hyvä ystävä.

Tervehtiminen ja puhuttelu

L5R: Tie tyhjyyden meressä Nortti