Miekan tie

Aseiden ja haarniskoiden etiketti

Sanastoa

Tsuka: Miekan kahva
Saya: Huotra
Tsuba: Miekan kädensuojus
Sageo: Sayassa oleva koristenyöri, jolla saya sidotaan Obiin kiinni.

Yoroi: Haarniska, peliteknillisesti Light armor
O-Yoroi: Raskas jalkaväen haarniska, peliteknillisesti Heavy armor
Kabuto: Kypärä
Mempo: Kypärän kasvosuojus

Daisho: Daisho nimitystä käytetään Katana ja Wakizashi-parista. Wakizashia kantavat kaikki samurait, mutta Katanaa kantavat yleensä vain bushit. Wakizashi tunnetaan myös rituaalimiekkana ja, poislukien Lohikäärmeen klaani, sitä ei mielellään käytetä taistelussa. Katana taas on tyypillisin samurain ase. Jos samurai kantaa katanaa oletetaan että osaa myös sitä käyttää. Tällöin samurai ei voi vaatia esitaistelijaa kaksintaisteluihin. Siksi suurin osa shugenjoista ja courtiereista ei kanna katanaa, vaikka sellaisen olisikin perinyt. Kuitenkin shugenjalla ja courtierilla on oikeus kantaa katanaa niin halutessaan.

Miekan etiketti

Vain samurai saa kantaa miekkoja ja vain samurai saa takoa miekkoja. Miekkoihin liittyy valtava määrä etikettiä ja tapoja, sillä miekkoja pidetään Rokuganissa pyhinä. Samurai kantaa esi-isiensä miekkoja, jotka yleensä periytyvät isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Jokaisella miekalla on oma tarinansa joka saattaa olla satoja vuosia pitkä.

Kätisyys

Samurait kasvatetaan oikeakätisiksi ja siksi miekkoihin liittyvä etiketti olettaa että kaikki ovat oikeakätisiä. Kuitenkin samurait voivat olla myös vasenkätisiä, mikä tekee heistä yllättävän vaarallisia, koska heillä on aina miekka käden ulottuvilla.

Miekkojen käsittely

Julkisesti samurai ei koske oman miekkansa tsukaan kevyesti. Miekkojen asennon parantaminen obissa tai miekkojen ottaminen pois obista suoritetaan aina ottamalla kiinni miekan sayasta. Käden tsukalle laittaminen osoittaa varovaisuutta, epäluottamusta tai haastetta. Samurai ei missään nimessä saa koskea toisen samurain miekkoihin ilman lupaa. Luvan saatuaankin toisen miekkaa käsitellään hellän kunnioittavasti eikä mielellään kosketa sen terään tai tsukaan vaan ote otetaan tsubasta. Moni samurai uskoo että jos katana vedetään esiin sen pitää vuodattaa verta että esi-isät pysyisivät tyytyväisinä. SIksi katanaa ei turhan takia vedetä pois sayasta.

Miekkojen huolto

Samurai öljyää ja puhdistaa miekkansa joka päivä ja jokaisen taistelun jälkeen. Moni samurai viiltää katanalla sormeensa haavan sitä puhdistaessaan pitääkseen esi-isien henget tyytyväisinä. Samurai ei missään nimessä teroita miekkojaan itse, vaan siihen työhön on olemassa erityiset sielunkiillottajat, jotka ovat hyvin arvostettuja heimineitä. Lisäksi samurai pitää huolta että saya ja tsuba ovat ehjiä ja edustuskelpoisia. Ne ovat vaihdettavissa helposti ja muotitietoiset samurait vaihtelevatkin niitä asusteensa mukaan.

Miekkojen asettelu

Miten samurai pitää miekkojaan obissaan tai miten hän asettelee miekkansa istuessaan kertoo paljon samurain mielipiteistä ja tarkoitusperistä.

OBISSA

Normaalisti samurai kantaa miekkojaan obissa oikealla puolella terä alaspäin. Näin saya ei hankaa terää vasten ja terä pysyy paremmassa kunnossa. Lisäksi miekkoja on oikeakätisen vaikeampi vetää esiin oikealta puolelta. Jos samurai valmistautuu taisteluun hän siirtää miekkansa vasemmalle puolelle mikä helpottaa miekkojen esiin vetämistä. Myös miekkojen asennolla on väliä. Mitä enemmän vaakatasossa samurai kantaa miekkojaan sitä enemmän statusta hänellä on. VAakatasossa miekkojen kantaminen tarkoittaa että samurai tarvitsee enemmän tilaa ympärilleen.

VIERAILLESSA

On kohteliasta jättää miekat oven ulkopuolelle tai erityiseen miekkojen säilytykseen tarkoitettuun komeroon mentäessä tee- tai geishataloon tai vierailulle toisen samurain luo. Lisäksi isäntä voi tarjota samurain käyttöön esittelytelineen jos samurai haluaa laittaa miekkansa näytteille vieraillessaan. Juhlissa ja hovissa paikalla on yleensä myös sielunkiillottajia jotta samurailla olisi hyvä syy jättää miekkansa juhlapaikan ulkopuolelle, samurain juhliessa hänen miekoistaan pidetään huolta. Jos samurai kuitenkin ottaa miekkansa mukaan on suuri merkitys sillä miten samurai asettelee miekkansa polvistuessaan. Kohteliain tapa on laittaa miekata oikealle puolelle tsuka taaksepäin. Vasemmalle puolelle laittaminen tarkoittaa epäluottamusta tai varovaisuutta koska miekat on helpompi vetää esiin. Lisäksi jos tsuka osoittaa eteenpäin antaa samurai ilmi äärimmäistä epäluottamusta. Jos miekkoja pitää kantaa mukana voi samurai osoittaa luottamusta sitomalla luottamuksen solmun. Tallöin samurai sitoo erillisellä kankaalla tai sayan sageolla miekan tsukan kiinni sayaan niin, ettei miekkaa voi vetää esiin ilman suurta vaivannäköä.

Haarniskan etiketti

Samurai pitää haarniskaa yllään yleensä vain silloin kun hän on sodassa. Siksi haarniskan pitämiseen ei olekaan niin paljon säännöksiä kuin miekkojen kanssa.

Haarniskan pukeminen

Haarniskan pukeminen on oma rituaalinsa joka kestää puolesta tunnista tuntiin haarniskasta riippuen. Yoroi on nopeampi pukea päälle kuin O-Yoroi. Ajan voi jopa puolittaa jos samurailla on avustajia auttamassa häntä. Vaikka samurai pukisi haarniskan päälleen yksin noudattaa hän rituaalia siksi, että näin hän varmistaa ettei mikään haarniskan osa unohdu laittaa päälle ja että kaikki osat on kiristetty oikein.

Kabuto ja Mempo

Vaikka samurai kantaisi haarniskaa julkisesti ei hän koskaan pidä päässään kabutoa ja mempoa. Samurain sitoessa mempon kasvoilleen ilmoittaa hän että hän on paikalla vuodattamassa verta ja yleisesti ottaen sitä pidetään sodanjulistuksena. Lisäksi samurait uskovat että peittäessään kasvonsa mempolla hänen personallisuutensa astuu syrjään ja sodan henget valtaavat hänet.

Haarniskan kantaminen

Yleisesti ottaen samurai ei pukeudu haarniskaan julkisesti rauhan aikana. Samurai ei myöskään matkusta panssari päällä varsinkaan toisen klaanin alueilla. Moni klaani ei edes päästä samuraita haarniska päällä mailleen ja jotkut klaanit näkevät haarniskoidun samurain maillaan sodanjulistuksena.

Miekan tie

L5R: Tie tyhjyyden meressä Nortti