Lahjat

Lahjat

Samurai antaa lahjoja monissa eri tilanteissa. Pääsääntöisesti lahjoja annetaan tärkeissä virallisissa tilanteissa kuten gempukku-seremonioissa tai häissä. Lisäksi samurai voi antaa isännälleen lahjan jos vierailu on ollut erityisen antoisa, samurai arvostaa isäntäänsä tai lahja on sellainen minkä nähdessään samurai välittömästi ajatteli lahjan vastaanottajaa.

Kun samurai ojentaa lahjan toiselle on etiketin mukaista kieltäytyä lahjasta kahdesti. Tämä antaa mahdollisuuden tarjota lahjaa kolmesti joka tarkoittaa sitä, että lahjan antaja haluaa antaa kyseisen lahjan. Rituaalin ohittaminen tai lyhentäminen on loukkaus lahjan antajaa kohtaan. Lisäksi on syytä muistaa ettei samurait kosketa toisiaan. Tämän takia lahjaa ei ojenneta suoraan käteen vaan laitetaan joko lattialle isännän eteen tai erityiselle lahjapöydälle. Lahjapöytää käytetään varsinkin isoissa juhlissa ja vieraat yrittävät saada oman lahjansa pöydälle kunniapaikalle kaikkien muiden lahjojen eteen.

Hyvä lahja on tarkkaan ajateltu ja vilpitön. On etiketin vastaista antaa lahjaksi käytännöllinen esine jonka samurain daimyo voisi alaiselleen antaa. Hyvällä lahjalla on joko historiallista arvoa tai henkilökohtaista arvoa antajalle. Esimerkiksi on epäkohteliasta antaa lahjaksi uusi lämmin kimono koska talvi on tulossa, mutta kimono jota kuuluisa runoilija Kakita Katsuo käytti voittaessaan runokilpailun olisi hyvä lahja. Hyvän lahjan ei tarvitse olla millään tavalla edes merkityksellinen. Hyväksi lahjaksi luettaisiin myös esimerkiksi kevään ensimmäinen kirsikankukka jonka näit saapuessasi kotiin Kyuden Dojiin pitkän talvihovin jälkeen. Lahjalla ja sen esitellyllä voi helposti loukata lahjan vastaanottajaa joten on syytä olla varovainen.

Rahan antamista pidetään loukkauksena, koska oletetaan että samurain daimyo hankii kaiken samurain tarvitseman. Poikkeus tähän on hyvä ystävä joka on joutunut pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin. Tällöinkin raha piilotetaan toisen lahjan sisään. Esimerkiksi annat lahjaksi taidokkaasti kirjaillun rahapussin jonka teki sokea pikkupoika temppelin portailla. Rahapussin sisään laitat sen verran rahaa kuin haluat antaa, etkä kerro niistä esitellessäsi lahjaa lahjan vastaanottajalle.

Lahjat

L5R: Tie tyhjyyden meressä Nortti