Lapsesta aikuiseksi

Sosuo ja Katsuo harjoittelevat ulkona. Asami valmistautuu sermin takana viimeiseen päivään hääjuhlissa. Ehkäpä jasmiinia tänään? Sosuo tuntuu nauttivan teen ja yrttien sekoituksesta. Itse olen puritanisti teen suhteen. Ainut perintö isältäni. Asia, jota opin arvostamaan vasta vuosia myöhemmin. Bokken makaa vierelläni maalattialla. Hän haluaa opettaa minua ja vihdoinkin minusta tuntuu, että olen valmis oppimaan. Tee on valmista ja sen tuoksu huumaava. Palattuani kotiin minun täytyy käydä täydentämässä teevarastoni.


Annoin hänelle aikaa palautua, ennen kuin lähdin kulkemaan kohti tapaamispaikkaamme. Mieli Tuulessa. Ymmärrän, mistä hän on lempinimensä saanut. Hän on täällä, mutta kuitenkin jossain kaukana. Aloitamme ja Katsuo ottaa Kenjutsu asennon. Hämmennyksen näki kasvoiltani. Seuraan kuitenkin esimerkkiä ja voimme aloittaa. Ensimmäinen iskuni on huono, toinen vielä huonompi. Se osuu voimalla Katsuota rintaan. Voi mikä hölmö minä olenkaan! En ole harjoitellut tätä taiteenalaa pitkään aikaan kenenkään kanssa ja näin ollen erehdyn luulemaan liikesarjaa toiseksi. Nyt on Katsuon vuoro hämmentyä. Iskuni ennalta-arvaamattomuus saa hänet haukkomaan hetkeksi henkeään. Katse, jonka kohtaan ei ole tyytyväinen. Jatkamme kuitenkin harjoittelua ja suoritukseni paranee jokaisen iskun myötä. Meidän on kuitenkin kohta lopetettava. Ilmoittauduin aamulla Budo-kisoihin. Enkä vieläkään tiedä miksi.


Kylän keskusta on muuttunut taisteluareenaksi. Soturit ottavat mittaa toisistaan ja häävieraat lyövät vetoa voittajasta. Vielä yksi ottelu ja olisi minun vuoroni. Bayushi ja Akodo astuvat kehään. Vain hetki ja Akodo kannetaan pois kehästä pahasti loukkaantuneena. Bayushin hyökkäys oli vahva ja aggressiivinen. Onko minusta sittenkään tähän? En voi enää perääntyä.
Tuijotan Daidojia ja hänen keihästään, kun hän esittelee osaamistaan ennen kumarrusta. Nöyryys on samurain vahvimpia liittolaisia. Tuolla Daidojilla ei ole käsitystä siitä. Kumarramme toisillemme. Nopeuteni on vahvuuteni taistelussa. Niin Katsuo sanoi minulle tänään. Syöksyn kohti vastustajaani. Hän on oikeakätinen, joten hyökkään vasemmalta. Osun häntä kylkeen, mutta saan myös itse iskun kasvoihini. Hänellä on keihäs, Haruno! Ase, joka vahingoittaa molemmilla päillään. Sinun pitäisi ymmärtää paremmin. Nopea kääntyminen takaisin vastustajaani päin. Joudun kuitenkin ottamaan vielä kaksi askelta taaksepäin, jotta en saisi uutta iskua keihäästä. Tuo liike on kuitenkin suojaton. Hyökkään uudestaan ja isken. Käännyn uudestaan ja näen vastustajani putoavan polvilleen maahan. Minä voitin? Daidoji nousee vaivalloisesti vielä kerran jaloilleen ja kumarramme. Minä todellakin voitin hänet.

Kenshin on hoitanut kasvoni kuntoon ja seuraavaksi kohtaan Suzumen. Hän on hyvin varma voitostaan. Älä koskaan aliarvioi vastustajiasi. Kuulen senseini sanat hyvin elävästi mielessäni. Aivan kuin hän seisoisi vierelläni, mutta osoittaisi sanat varpuselle. Suzume aliarvioi minut. Hän näkee vain Asahinan. Kuitenkaan tämä Asahina ei kulje shugenjan, vaan miekan tietä. Uskon vastukseni olevan hyvä. Mutta kuinka hyvä hän todella onkaan? Se selviäisi minulle hyvinkin pian.
Uloshengitys. Olen yhtä ilman kanssa. Viilto varpusen haavoittuvimmalle puolelleen. Käännös takaisin. Suzume pudottaa aseensa maahan. Näen epäuskon paistavan hänen silmistään. Kumarrus.
Ottelumme olisi varmasti ollut tasavertaisempi, jos hän ei olisi aliarvioinut minua niin pahasti. On oikeastaan etuni, etteivät vastustajani usko mahdollisuuksiini. En voi kuitenkaan tuudittautua tähän seikkaan. Minun on oltava valpas ja katanani tanssi moitteetonta, jotta saavuttaisin itselleni asettamat tavoitteet. Kovalla työllä olen itseni tähän asti saattanut ja kovalla työllä minä kuljetan itseäni eteenpäin.

Mirumoto. Hän on kovin nuori. Kiyoko, jos kaikki olisi toisin, seisoisitko sinä nyt siinä edessäni? Nuori miehenalku ehdottaa puhdasta kaksintaistelua. Hyväksyn. Hengitys sisään. Hän on minua taitavampi. Minä en voi voittaa tätä taistelua. Vesi kohtaa veren. Minä ansaitsisin sen. Olisiko se sitten hyvitetty? Uloshengitys. Ei, ei olisi. Suoristaudun ja kumarran. Taisteluni on ohi.


Tuulee etelästä. Häät ovat ohitse ja viimeisetkin vieraat aloittavat kulkunsa takaisin koteihinsa. Kiitos Muji. Matkani seutusi teillä antoi minulle enemmän, kuin mitä viime vuodet kokonaisuudessaan. Olen kasvanut. Minusta on tullut nainen. Mutta ennen kaikkea, minusta on tullut soturi. Minulla on tarkoitus.
Asami katoaa miltei kokonaan jättiläismäisen Sosuon taakse. He hymyilevät salaista hymyään, jota eivät kuitenkaan näytä muulla seurueelleen. Mikä heidät ovat saaneet noin hymyilemään, voin vain arvata. Tosin Asamin kanssa käyty keskustelu ja Sosuon katanaa koristava nauha eivät jätä paljon arvailujen varaan. En syytä heitä, jos he vain ovat onnellisia.
Katsuo on kääntänyt kasvonsa kohti tuulta, kostuttaa sormensa ja mittaa tietänsä. Ehkä tie ei sittenkään vie kotiin. Hän kulkee sinne, minne hänen tuulensa hänet ikinä johdattaakaan. Olkoon tiesi esi-isien siunaama.
Kenshin on pysähtynyt odottamaan minua. Minä saatoin hänet tänne, joten miksen saattaisi häntä kotiinsakin. Hän on hyvä mies. On minulle kunnia, että saan kulkea hänen kanssaan takaisin kotiin ja liittää hänet yhteen perheensä kanssa. Ehkä vielä joskus uskallan istua kanssasi alas ja keskustella.
Te olette antaneet minulle paljon. Joten, ei hyvästi, vaan näkemiin ystäväni. Johdattakoot esi-isät meidät taas kerran yhteen.

Lapsesta aikuiseksi

L5R: Tie tyhjyyden meressä tsale