Vieraileminen

Vierailun etiketti

Vierailu toisen samurain luona ei Rokuganissa ole kasuaali tapahtuma, vaan siihen liittyy oma etikettinsä mitä noudatetaan. Tärkeintä on muistaa että kenen tahansa luona vieraillaankaan tai kuka tahansa tuleekaan vierailemaan luonasi, niin hyvät tavat ovat tärkeitä. Aina on oltava kohtelias ja hyvä isäntä/emäntä.

Kun menet vieraaksi toisen samurain luo, ensimäinen tehtävä asia on oman asian ilmoittaminen talon väelle. Tämä tapahtuu siten, että samurai ojentaa chopin, paperilappusen josta löytyy kirjoitettuna oma nimi tai mon, vartijalle talon ulkopuolella tai ensimmäiselle palvelijalle jonka näkee. Chopin lisäksi ilmoitetaan oma nimi ja asia mitä vierailu koskee. Tämän jälkeen samurai ohjataan odotustilaan, missä hänelle tarjotaan teetä ja mahdollisuus peseytyä. Yleensä peseytymisellä tarkoitetaan kylpyä, mutta alueilla jota vaivaa kuivuus tai muuten vedestä on pulaa niin kulho vettä käsien ja kasvojen pesemiseksi riittää. Lisäksi teen sijaan voidaan iltaisin tarjoilla sakea vieraan niin halutessa.

Vieraan peseydyttyä palvelija tulee ilmoittamaan ottaako talon isäntä vierasta vastaan. Tällöin palvelija ohjaa vieraan joko vastaanottohuoneeseen tai ilmoittaa ettei isäntä ole paikalla ja kokeile huomenna uudestaan. Vastaus on aina ‘huomenna’, riippumatta siitä onko isäntä silloinkaan tavattavissa tai haluaako isäntä ottaa vierasta vastaan ylipäätään. Vastauksella varjellaan kummankin kasvoja ja kunniaa. On äärimmäisen kunniatonta kutsua samurai vierailulle ja olla ottamatta tätä vastaan.

Vastaanottohuoneessa talon isäntä ja vieras tapaavat. On kohteliasta antaa talon isännän aloittaa puhuminen. Riippumatta vieraan asian kiireellisyydestä tapaaminen alkaa aina virvoikkeilla ja kevyellä jutustelulla mistä siirrytään vakaviin aiheisiin. Tapaaminen vastaanottohuoneessa on aina virallinen tapahtuma. Myöhemmin on aikaa vähemmän vakaville aiheille. Riippuen vierailun kestosta vieraalle voidaan myös tarjota ruokaa.

Jos vieras majoittuu pidemmäksi aikaa annetaan hänelle huone käyttöön vierailu ajaksi. Jos talo on pieni eikä vierashuoneita ole, niin isäntä antaa oman makuuhuoneensa vieraan käytöön. Lisäksi oletetaan että isäntä huolehtii vieraan tarpeista: ruokkii, juottaa ja viihdyttää häntä. Isännän on oltava aina kohtelias ja kärsivällinen, vaikka vieras käyttäytyisikin tökerösti. Kun isäntä haluaa hankkiutua vieraastaan eroon hän ilmoittaa että hän joutuu lähtemään herransa asioille. Näin korrektisti ilmoitetaan että vieraan pitää poistua. Näin yleensä toimitaan vain jos vieras käyttää vieraanvaraisuuttaan väärin ja pitkittää vierailuaan. Vierailun aikana talon elämä jatkuu normaalisti vieraasta huolimatta. Lisäksi vieras saa olla kuin omassa kotonaan,

Vieraileminen

L5R: Tie tyhjyyden meressä Nortti