Tsuma

”Ah, Tsuma. Kylä, josta kuuluu niin lasten naurua, kuin aikuisten laulua. Kesäisin niin elävä, kaunis ja vastustamaton. Verkot nostetaan kimmeltävästä Tangu-joesta kiiltäväkupeisine saaliineen ja lämmin tuuli heiluttaa riisinkorsia. Talvella niin kylmä, hiljainen ja karu. Henget nousevat höyrynä taivaalle etsien lämmintä kevättä ja vain vahvimmat sielut selviävät.”
-Tuntematon

Kylä
Tsuma on syrjäinen, mutta hiljalleen kasvussa oleva kalastus- ja maanviljelyskylä Kakitojen ja heidän vasalliperheensä Iwasakien maiden rajoilla, Tangu-joen varrella. Topaasimestaruuskisat ovat suurin syy kylässä alkaneelle tasaiselle vaurastumiselle. Vaurastumisen myötä on kylään rakennettu jo muutamia sake-, geisha- ja majataloja, kuten myös teatteri ja teehuoneita, viihdyttämään kylässä majailevia vieraita.
Kylän Kakita-dojo kouluttaa vuosittain kymmeniä uusia taidokkaita kaksintaistelijoita kulkemaan bushidon tietä. Vaurastuminen näkyy myös kylän hengellisissä asioissa mm. pyhätön kasvaessa pikku hiljaa suuremmaksi Seitsemän Fortunen temppeliksi.

Pieni Kirsikkapuu
Idyllinen pienehkö teehuone, joka ihastuttaa niin teevalikoimallaan kuin kauniilla rauhallisella sijainnillaan. Teehuoneella ja sen omistajalla on aina paikka Harunon sydämessä. (Tähän linkki johtamaan siihen min tekstiin Pieni Kirsikkapuu)

Topaasimestaruuskisat
Tsuman edestä väistyy sumuverho, kun ulkopuolisetkin huomaavat kylän yksityiskohtaisen ja taidokkaan gempukku perinteen. Hantei-keisarin tietoisuuteen saatettiin tämä erittäin viihdyttävä traditio ja Tsuman läheisyys Otosan Uchiin salli keisarillisen seurueen matkustaa sinne helposti. Ensimmäisellä vierailullaan keisari nautti niin suuresti tästä esityksestä, että siitä puhuttiin viikkojen ajan keisarillisessa hovissa. Muutamien kuukausien kuluessa muutkin klaanit, niin pienet kuin suuret, anoivat lupaa lähettää omat ottelijansa mukaan kilpailuun. Yksi kaikkien aikojen arvovaltaisimmista gempukku seremonioista oli syntynyt: Topaasimestaruuskisat. Nykyään keisari tai yksi hänen valtuutetuistaan on mukana katsomassa kisoja suoden niille niiden ansaitseman kunnian. Voittaja saa itselleen topaasimestarin tittelin vuodeksi eteenpäin ja saa usein kutsuja Emeraldi tai Jade magistraatteihin tai muualle arvovaltaisiin paikkoihin.

Henkilöitä
Asahina Haruno 春野, kohtaloaan etsivä rivisamurai
Kakita Kohaku, Harunon mies
Kakita Hajime, Harunon sensei
Kakita Owarigasu, kylän ja ympäröivän alueen daimyo
Kakita Gyashiwa, daimyon tärkein neuvonantaja ja kurtisaani
Asahina Korono, Seitsemän Fortunen temppelin rakennuksesta päävastuussa oleva shugenja
Eiji, Pieni Kirsikkapuu -teehuoneen pitäjä (heimin)

Tsuma

L5R: Tie tyhjyyden meressä tsale