Kaksintaistelut

Kaksintaistelut

Kaksintaistelut ovat Rokuganin pääasiallinen tapa ratkaista riitoja, erimielisyyksiä tai loukkauksia toista kohtaan. Rokugan on kuitenkin soturien hallitsema alue, joten kun sanat pettävät usein tartutaan miekkaan. Kun haaste esitetään on vain kaksi vaihtoehtoa: perääntyä, pyytää anteeksi ja myöntää toisen paremmuus tai vastata haasteeseen teräksellä. Haasteesta perääntymistä pidetään pelkurimaisena ja se aiheuttaa kasvojen ja kunnian menetyksen liki poikkeuksetta.

Kaikki samurait eivät kuitenkaan ole sotureita. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos kannat katanaa osaat myös puolustaa itseäsi ja kunniaasi kaksintaistelussa. Courtierin tai shugenjan tapauksessa käytetään esitaistelijaa. Esitaistelija on joko yojimbo tai daimyon valitsema soturi. Daimyon odotetaan puolustavan omia alaisiaan ja usein käyttääkin omaa edustajaansa, esim. Hatamotoa tai muuta kaksintaistelun osaavaa. Jos couriter tai shugenja haastaa itse jonkun toisen kaksintaisteluun pitää hänellä olla jo valmiina oma esitaistelija. Kaksintaistelun jälkeen esitaistelijan edustama samurai kokee esitaistelijansa kohtalon. Taistelussa kuolemaan asti on kohtalona seppuku.

Kun haaste on esitetty tarvitaan virallinen lupa kaksintaistelun käymiselle. Sen myöntää kummankin osapuolen daimyot ja lupa yleensä myös myönnetään. Magistraatit voivat myöntää myös luvan jos kaksintaistelun syynä on rikos. Tämän jälkeen haastettu osapuoli määrää ajan ja paikan kaksintaistelulle. Taistelu voidaan käydä välittömästi jos lupa saadaan tai sitä siirretään luvan saamiseen asti. Maksimissaan kaksintaistelun käymistä voidaan venyttää vuosi, mutta taistelun käymisen pitkittämistä pidetään itsevarmuuden puuttumisena ja pelkurimaisena. Luvattomista kaksintaisteluista rangaistaan, mutta ei kuitenkaan kovin vakavasti. Laittoman kaksitaistelun osapuolet laitetaan yleensä kotiarestiin maksimissaan viikoksi,

Kaksintaistelua ei yleensä käydä kuolemaan asti. Samurai ei saa heittää elämäänsä hukkaan turhaan joten taistelua ensimmäiseen veren vuodatukseen asti pidetään riittävänä. Lisäksi toinen osapuoli voi myöntää toisen paremmuuden, jolloin kaksintaistelu päättyy. Jos loukkaus on vakava käydään taistelu kuitenkin kuolemaan asti, se päättyy kun toinen tai kummatkin osapuolet ovat kuolleita.

Kaksintaistelun muodot

Iaijutsu: Iaijutsu on yleisin käytetty kaksintaistelumuoto. Sen kehitti Kakita ja Kurkia pidetään sen mestareina. Iaijutsua pidetään sivistyneenä tapana sekä parhaana miekkataidon koetuksena. Iaijutsussa katanaa pidetään huotrassaan lyönnin hetkeen asti ja taistelu yleensä käydään ensimmäiseen verenvuodatukseen. Taistelussa kuolemaan asti ensimmäisen lyönnin jälkeen kaksintaistelu jatkuu normaalina taisteluna ilman sääntöjä.

Niten ja Sakekahakka: Lohikäärmeen samurait käyvät klaanin sisäiset kaksintaistelunsa käyttäen kumpaakin miekkaansa. Niten-kaksintaistelu on yleensä normaali aseellinen taistelu missä ei käytetä Iaijutsun periaatteita. Sirkkaklaani käyttää laivoillaan sakekahakkaa ratkaisemaan erimielisyyksiä. Siinä kumpikin osapuoli juo itsensä humalaan (ja jatkaa juomista kaksintaistelun aikana) ja häviäjä on se joka ei pysty enää jatkamaan tai lentää laidan yli mereen. Sakekahakka voidaan käydä aseilla tai yleensä ilman.

Muu tapa: Kaksintaistelun osapuolet voivat yhteisellä sopimuksella sopia jonkin toisen tavan ratkaista kiista. Esimerkiksi kaksi mestariilista jousiampujaa voivat käydä kaksintaistelun jousin.

Kaksintaistelu taistelukentällä: Taistelukentällä esitetty haaste ratkaistaan välittömästi ja käydään aina kuolemaan asti. Muut samurait eivät puutu aloitettuun kaksintaisteluun. Kaksintaistelu käydään joko käyttäen Iaijutsua tai vain lyömällä toista kunnes toinen ei nouse enää.

Taryu-jiai: Taryu-jiai on maaginen kaksintaistelu kahden shugenjan välillä. Tällöin ei käytetä esitaistelijoita.

Kaksintaistelut

L5R: Tie tyhjyyden meressä Nortti